bellen
Contact
reynaarde - laat competenties werken

REYNAARDE TALENTONTWIKKELING
030 - 60 627 11
INFO@REYNAARDE.NL

Theatersport

Eigenlijk is theatersport een vrij nauw subgenre van het bredere improvisatietheater, maar de term "theatersport" wordt in Nederland doorgaans algemener gebruikt voor alle vormen van kort, komisch improvisatietheater (korte vorm improv).

 

Een wedstrijd

Bij een theatersportwedstrijd strijden doorgaans twee teams tegen elkaar. Zij doen hun best om onder andere een zo leuk, grappig, spannend en/of gevoelig mogelijke scène te spelen, veelal aan de hand van door het publiek gegeven suggesties. Theatersport wordt gekenmerkt door de grote mate van onvoorspelbaarheid en de grote interactie met het publiek. Het publiek bepaalt grotendeels de suggesties voor de scènes: locatie, relatie, situatie, voorwerpen, problemen, beroepen, conflict et cetera.

 

Sportelement

Het sportelement in theatersport komt naar voren in de beoordeling van scènes. Dit wordt gedaan door 'rechters', die meestal ook een theatersportachtergrond hebben. Hun opzettelijk botte opmerkingen zorgen voor wat komisch tegenwicht en moeten meestal met een korreltje zout genomen worden, maar de door hen toegekende punten aan scènes zijn in principe consistent met de kwaliteit. Een andere reden waarom de rechters bot zijn is omdat het hun taak is alle negativiteit naar zich toe te halen, zodat die niet op de spelers gericht wordt. Soms kunnen punten ook door publiek worden toegekend. Uiteindelijk kan dus een winnaar van de wedstrijd uitgeroepen worden. Het winnen van de wedstrijd is echter (meestal) bijzaak, teams streven naar een vermakelijke wedstrijd.

 

Populariteit

Theatersport is sinds het einde van de 20e eeuw in vele landen over de hele wereld uitgegroeid tot een van de populairste vormen van improvisatietheater. In Nederland heeft bijna elke stad wel één of meer teams, maar geen enkel team speelt de exacte regels van Keith Johnstones "Theatersport".

 

Televisie

Ook op televisie kan improvisatietheater bekeken worden, maar in televisieformats wordt meestal licht tot compleet afgeweken van de wedstrijdvorm. Zo wordt in Engeland door Channel 4 het programma Whose Line Is It Anyway? uitgezonden. In Nederland was in 1991 bij de KRO "Glad IJs" te zien, gepresenteerd door Berend Boudewijn. Later gevolgd door "De Lama's", "De Kannibalen" en "Badgasten", allen bij BNN. In België was er in 1994 het programma Onvoorziene Omstandigheden van Mark Uytterhoeven.

 

Workshop, training en event

Ook wij wijken af van de oorspronkelijke vorm van Keith Johnstones om de theatersport elementen te laten werken voor onze workshops, trainingen en events. Theatersport is voor ons improvisatietheater waarin wij de deelnemers een spiegel kunnen voorhouden, de deelnemers inzicht geven in (eigen) houding en gedrag of die het mogelijk maakt om te kunnen experimenteren met (nieuw) gedrag. De spelers zijn bij ons;

  • soms professionele acteurs die een geïproviseerde musical maken,
  • trainingsacteurs die (on)gewenst gedrag voorspelen in trainingen of workshops en
  • de deelnemers zelf die vriendelijk geprikkeld worden om actief deel te nemen.

 

Een aantal principes is hierin voor ons zeer belangrijk.

  • Accepteren: JA-zeggen
  • Ruimte om te falen: fouten mogen maken
  • Veiligheid: structuur biedt houvast
  • Samenwerking: teambuilding en elkaar helpen
  • Er voor gaan: energie en plezier

 

Improvisatie en theatersport in workshop, cursus, trainingen en event: Competentieworkshop

print deze paginaprint

Neem direct contact met ons op