REYNAARDE TALENTONTWIKKELING
030 - 60 627 11
INFO@REYNAARDE.NL
Loopbaanadvies en ontwikkeladvies
Sta je aan het begin van je carrière of overweeg je een carrièreswitch maar weet je niet goed wat je wilt? Dan is het geen slecht idee om een coach loopbaan onder de arm te nemen. Een loopbaanadviseur brengt samen met jou je persoonlijkheid, wensen en interesses in kaart en helpt je om op basis van deze gegevens je loopbaan vorm te geven.
Introductie
Het wordt steeds moeilijker om in de huidige arbeidsmarkt en binnen je loopbaan jezelf te blijven, je kwaliteiten op de juiste manier in te zetten en jezelf te blijven ontwikkelen. Er komt een moment in ieders loopbaan dat je een keer vastloopt en het even niet meer weet. Samen met een loopbaancoach ga je terug naar de basis en krijg je weer een helder zicht op wie je bent, wat je kwaliteiten zijn en waar je in je loopbaan naar toe wilt. Een loopbaancoach zet je weer op je eigen koers en zorgt ervoor dat je je loopbaan weer in eigen handen kunt nemen.
Wat is het nut van een coach loopbaan?
Een loopbaancoach helpt je om veranderingen in je loopbaan aan te brengen. In de eerste plaats zal een loopbaancoach naar je luisteren en vragen rond je loopbaan stellen. Op deze manier probeert hij of zij te achterhalen wat je probleem of behoefte is en wat de kern van het vraagstuk is. Daarna wordt er een doel of een wenselijke situatie in de toekomst geformuleerd. Dit doel wordt vertaald naar tussendoelen en concrete stappen.
Dankzij de ervaring en de expertise helpt de loopbaancoach je om je inzicht en je kennis van jezelf te vergroten, zodat je de antwoorden op je vragen zelf kunt vinden. In sommige gevallen worden er test afgenomen. Met behulp van vragenlijsten krijg je snel inzicht in je persoonlijkheid, vaardigheden en interesses.
Door je te wijzen op je gedrag en je antwoorden tijdens de coaching maakt de loopbaancoach je bewust van je gedachtegangen en van je handelingen. Deze bewustwording helpt je om verdere veranderingen aan te brengen en je zo dichter bij je doel te brengen.
Voor wie is loopbaanbegeleiding bestemd?
Loopbaanbegeleiding is voor vele mensen geschikt. Zowel starters, werknemers als werklozen hebben baat bij een loopbaancoach.
Studenten en starters
Als je aan het begin van je loopbaan staat, heb je nauwelijks werkervaring en moet je je nog oriënteren op je toekomst. Voor deze groep kan een loopbaancoach een belangrijke rol spelen in de studiekeuze of de beroepskeuze. De loopbaancoach zal je informatie verstrekken over opleidingen en beroepen zodat je je een goed beeld kunt vormen van de verschillende mogelijkheden. Op basis hiervan kun je verdere keuzes maken en stappen zetten in je loopbaan.
Werknemers
Als werknemer heb je al de nodige werkervaring en opleidingen achter de rug. Dit geeft je een belangrijk referentiekader dat je kunt gebruiken als basis voor je verdere loopbaankeuzes. Je kunt de hulp van een loopbaancoach inschakelen als je bent uitgekeken op je job of vakgebied of als je je net verder wilt verdiepen en specialiseren in je vakgebied. In sommige bedrijven kun je rekenen op een interne loopbaancoach maar je moet er wel rekening mee houden dat deze persoon verbonden is aan het bedrijf, waardoor de loopbaancoaching niet helemaal objectief is. Daarom kun je ervoor kiezen om een externe loopbaancoach in te schakelen.
Werklozen / werkzoekenden
Als je werkloos en werkzoekend bent, heb je vaak al enige werkervaring en heb je al enkele opleidingen gevolgd. Deze ervaring neem je natuurlijk mee in je verdere loopbaan. Toch kun je je als werkloze werkzoekende onzeker voelen over je verdere loopbaan. Zoek je nu naar een gelijkaardige job of wil je juist een compleet andere richting inslaan? Vaak gebeurt het dat je je deze vragen voordien nooit gesteld hebt en word je erdoor overrompeld. Een loopbaancoach kan je helpen om beter inzicht te krijgen en je op weg te helpen naar je volgende job.
Welke vragen stel je een loopbaancoach?
De meeste mensen komen bij een loopbaancoach terecht als ze behoefte hebben aan verandering. De reden voor deze behoefte kan verschillende redenen hebben, zoals een ziekte, een reorganisatie of een interne drang. Hieronder vind je enkele van de meeste gestelde loopbaanvragen:
- Wat voor beroep past bij mij?
- Welke stap moet ik nu nemen in mijn carrière?
- Ik moet ander werk zoeken, hoe doe ik dat?
- Hoe kom ik erachter wat voor baan ik wil?
- Waarom lukt het me niet om door te groeien?
- Ik voel me niet op mijn plek op mijn werk. Hoe ga ik daar best mee om?
- Welke opleiding past het best bij mij?
- Ik wil beter worden in mijn job maar weet niet waar te beginnen.
- Hoe zorg ik voor een betere werk-privébalans?
- Hoe kan ik het beste mijn kwaliteiten ontwikkelen?
- Ik weet niet goed hoe ik moet solliciteren en netwerken.
- Ik werk onder mijn niveau. Hoe kom ik vooruit?
- Hoe haal ik meer voldoening uit mijn werk?
- Hoe kan ik mijn accuratesse het beste inzitten op mijn job?
- Hoe kan ik mijn stress verminderen?
- Ik heb hulp nodig bij het herstel na mijn burn-out.
Voordelen van een loopbaancoach
Wie vastzit in zijn job heeft er zeker baat bij om een loopbaancoach onder de arm te nemen. We zetten even de vele voordelen op een rijtje.
Zelfkennis
Je zit natuurlijk dagelijks met jezelf opgescheept en denkt daarom dat je jezelf goed kent. Toch slaagt een loopbaancoach erin om je nieuwe persoonlijke perspectieven te doen ontdekken. Deze perspectieven versterkt en ontwikkelt de loopbaancoach samen met jou, zodat je erachter komt wie je echt bent, wat je kan en wat je echt wil bereiken op zakelijk vlak.
Opnieuw aan het stuur
Heb je het gevoel dat je geleefd wordt en dat je geen controle meer hebt over je werkleven? Door met een loopbaanadviseur aan de slag te gaan ontdek je wat je graag doet en wat jouw drijfveer is. Dit kan voor verrassende wendingen zorgen maar evengoed kan het aannemen van een andere werkattitude ervoor zorgen dat je weer plezier vindt in je huidige job.
Een proactieve kijk
Je hoeft niet enkel loopbaanbegeleiding op te starten als het fout loopt op het werk. Het kan ook zinvol zijn om je zelfkennis te vergroten en zo ondernemend en assertief te worden op zowel professioneel als persoonlijk vlak.
Verandering omarmen
Door tijdens de loopbaanbegeleiding nieuwe dingen over jezelf te leren, nieuwe houdingen en gedragen te ontdekken en te werken aan jezelf zet je wellicht vele stappen buiten je comfortzone. De loopbaancoach biedt je een veilige omgeving om dit te onderzoeken en ondersteunt je als je het moeilijk hebt. Zo leer je beter met verandering omgaan.
Professionele begeleiding
Je kunt natuurlijk proberen om zelf je loopbaan een nieuwe wending te geven maar een loopbaancoach is gespecialiseerd in zijn vak. Door voor een loopbaancoach te kiezen, kun je terugvallen op zijn of haar kennis en ervaring. De loopbaancoach is er om jou optimaal te ondersteuning in je proces en zal alle middelen inzetten die daarbij nodig zijn. Zo kom je sneller en effectiever tot resultaten.
Probleemoplossend
Loopbaancoaching is oplossingsgericht coaching. Samen met je loopbaanbegeleider breng je jouw problemen in kaart en bedenk je samen een plan van aanpak. Zo kun je de dingen waar je al langere tijd mee rondloopt direct aanpakken.
Snel resultaat
Soms zit je met je hoofd zo diep in een probleem dat het je niet meer lukt om door de bomen het bos te zien. Een loopbaanbegeleider maakt vaak in een paar sessies alles helder en overzichtelijk, zodat je precies weet waar het probleem ligt en hoe je het kunt aanpakken. Dit zal voor meer rust en minder stress zorgen.
Klaar en duidelijk
Samen met de loopbaancoach definieer je wat je wel en wat je niet wilt. Zo kun je beter reflecteren op wat je waarden zijn en wie je bent. Het wordt dan ook direct duidelijker wat je moet doen om je geluk en je voldoening in je job terug te vinden.
Je staat er niet alleen voor
Door een loopbaanadviseur in te schakelen, sta je er niet langer alleen voor. Hij of zij is een neutraal persoon die je een veilige omgeving biedt waar je je kunt uiten zonder vooroordelen en zonder veroordeling. De steun die je krijgt van een loopbaanadviseur is onmisbaar om veranderingen in je loopbaan door te voeren.
Kenmerken van een goede loopbaancoach
Een goede loopbaancoach kiezen, is niet altijd gemakkelijk. Iedereen heeft een ander beeld van wat een goede loopbaancoach is. We geven je alvast de belangrijkste kenmerken van een goede coach loopbaan mee.
Getrainde professional met opleiding in coaching
Coaching is geen hobby en een goed coachingsgesprek moet aan verschillende voorwaarden voldoen. Tijdens een coachingsopleiding leren coaches de nodige technieken om een goed gesprek te kunnen houden. Enkel als je loopbaancoach een coachingsopleiding heeft gevolgd, kun je er zeker van zijn dat hij of zij in staat is om je succesvol te coachen volgens de geldende voorwaarden.
100% aandacht voor jou
Een goed coachingsgesprek is een gesprek dat volledig op jou gericht is. Een goede coach is tijdens de coaching niet bezig met zijn of haar eigen uitdagingen of problemen en vertelt niet uitgebreid over zijn of haar eigen ervaringen. Dit leidt alleen maar de aandacht van jou af. Een coachingsgesprek werkt enkel als je met volle aandacht gehoord wordt en als je 100% aandacht krijgt van de loopbaancoach.
Geen mening uitspreken
Een goede loopbaancoach houdt zijn of haar mening voor zichzelf. Het is niet omdat een oplossing voor hem of haar werkt, dat dit voor jou dan ook de juiste oplossing is. Idealiter kom je zelf tot de oplossing, dankzij de interventies van de loopbaancoach. Uiteraard kan een coach wel suggesties doen als je hier zelf uitdrukkelijk om vraagt. Het is echter niet de bedoeling dat een loopbaancoach je continu vertelt wat je zou moeten doen. In dat geval spreken we van consultancy of mentoring.
Geen oordeel
Het oordeel van de loopbaancoach heeft geen belang tijdens een coachingsgesprek. Hij of zij mag niet oordelen over goed of slecht. Het enige wat telt, is dat jij resultaten boekt waar je echt iets aan hebt. Een loopbaancoach die zijn oordeel uitspreekt, kan je niet op een objectieve manier ondersteunen.
Positief en ondersteunend
Eén van de belangrijkste redenen om loopbaanadvies te nemen, is het feit dat je iemand zoekt die je op een positieve manier kan ondersteunen. Door je te begrijpen, je te wijzen op de zaken die wel goed gaan en je regelmatig een compliment te geven, behoud je de positieve focus en slaag je erin om snel resultaten te boeken.
Probleemoplossend gericht
Een coachingsgesprek met een loopbaanadviseur is bedoeld om een oplossing te vinden die bij jou past en die gericht is op jou doel. Dit doet de loopbaancoach door de coaching volledig op jou af te stemmen. Oplossingen die voor anderen werken, zullen niet voor iedereen werken. De oplossingen die het coachingsgesprek voortbrengen, moeten haalbaar en realistisch zijn, anders ben je snel geneigd om op te geven.
De juiste vragen
Alleen door de juiste vragen te stellen, kom je tot goede oplossingen. Goede vragen stellen, lijkt eenvoudig maar is het zeker niet. De juiste vraag is de vraag die je verder doet nadenken op het moment dat dit nodig is. Het is de vraag die niemand je ooit heeft gesteld of waar je nog niet over hebt nagedacht. De juiste vraag legt de kern van het probleem bloot en stel je in staat om een stapje verder te gaan.
Vind de loopbaancoach die bij je past
Nu je weet welke kenmerken belangrijk zijn in een loopbaancoach kun je op zoek gaan naar de geschikte loopbaancoach voor jou. Iedereen heeft natuurlijk andere vereisten maar hier zijn enkele tips waar je rekening mee kunt houden als je op zoek gaat naar de geschikte partner om jouw loopbaan weer op de rails te zetten.
Keurmerk
Als je zeker wil zijn dat je loopbaancoach professioneel is, kun je kijken of hij of zij een keurmerk heeft van de beroepsorganisatie. Deze organisaties hebben bepaalde criteria opgesteld waaraan de bij hen aangesloten loopbaancoaches moeten voldoen. Pas als ze aan deze kwaliteitscriteria voldoen én voldoende uren hebben gemaakt, verkrijgen ze een dergelijk keurmerk. Onder andere NOLOC is een bekende beroepsorganisatie voor loopbaanadviseurs die keurmerken uitdeelt.
Soms is een psycholoog nodig
Een loopbaancoach kijkt samen met jou naar de toekomst en welke stappen je moet ondernemen om je doel te behalen. In sommige gevallen is het echter ook nuttig om je op het verleden te richten en het ontstaan van de klachten te onderzoeken. In dat geval kies je beter voor een psycholoog, die ook bevoegd is om klanten met meer complexe psychische problematiek te coachen. Een loopbaancoach met een achtergrond in psychologie herkent gemakkelijker bepaalde mechanismen en patronen die je gebruikt in je loopbaan. Op die manier kan hij of zij je beter op je gedrag wijzen en je helpen om de patronen die je tegenhouden om verder te komen in je carrière te doorbreken.
De reputatie van de loopbaancoach
Sinds de komst van het internet is het een koud kunstje om de reputatie van de loopbaancoach die je op het oog hebt te onderzoeken. Vaak zijn er op de website klantervaringen te lezen en ook via LinkedIn zijn er aanbevelingen te vinden.
Natuurlijk kan je ook op de ouderwetse manier een loopbaancoach zoeken, door het simpelweg te vragen aan vrienden, familie of collega’s.
De kosten van een loopbaancoach
De kosten van een loopbaancoach kunnen zeer uiteenlopend zijn. De kosten starten bij 85 euro per uur en kunnen oplopen tot 135 euro en meer. Een bepalende factor voor de kosten is het feit of je een zakelijk traject volgt dat de werkgever betaalt, of je als particuliere klant het traject zelf betaalt.
Heb ik recht op een loopbaancoach vergoeding?
Steeds vaker zijn werkgevers bereid om de kosten van een loopbaancoach te vergoeden. Vraag bij je werkgever na of je hier recht op hebt en of je je opleidingsbudget hier eventueel voor mag inzetten.
Als je last hebt van arbeidsgerelateerde klachten, al dan niet psychisch, of als er sprake is van verzuim, dan heb je tegenwoordig geen recht meer op een vergoeding van de zorgverzekeraar. De Wet Verbetering Poortwachter verplicht echter wel zowel de werkgever als de werknemer om de reïntegratie naar werk, bij dezelfde of een andere werkgever, zo optimaal mogelijk aan te pakken. In dat geval is er een grote kans dat de werkgever of zijn inkomensverzekeraar het coachingstraject toch vergoedt.
Soms zijn de kosten voor een loopbaancoach privé fiscaal aftrekbaar. Er zijn bepaalde voorwaarden waar je aan moet voldoen en de teruggave is afhankelijk van het tarief inkomstenbelasting op je inkomen. Raadpleeg een belastingadviseur voor meer informatie.
Zzp’ers kunnen de kosten van een loopbaancoaching fiscaal aftrekken. Hiervoor geldt een drempel van 500 euro en je kunt maximaal 15.000 euro inbrengen.
Het verschil tussen een loopbaanadviseur en een loopbaancoach
Doorgaans is er geen verschil tussen een loopbaanadviseur en een loopbaancoach. De term loopbaanadvies legt de nadruk meer op de resultaten, terwijl de term loopbaancoaching meer de nadruk legt op de begeleiding. In de praktijk zijn beide termen inwisselbaar en krijg je zowel coaching als advies van zowel een loopbaancoach als van een loopbaanadviseur.
Loopbaancoach Gooi en Achterhoek
Heb je een baan en loop je vast of ben je op zoek naar een nieuwe baan en weet je niet goed wat je wil? Heb je vragen over je huidige of toekomstige loopbaan? Ben je ervan overtuigd dat je een loopbaancoach nodig hebt? Onze ervaren loopbaancoach in Achterhoek en Gooi helpt je graag om meer inzicht te krijgen in je loopbaan en de obstakels waar je tegenaan loopt. Neem vandaag nog vrijblijvend contact op en ontdek hoe wij je kunnen helpen om het beste uit jezelf en je loopbaan te halen.